Рейки

РЕЙКИ е система на лечение чрез полагане на ръце с несравнима простота и мощ. Историята и  е по-древна от всички писмени паметници.

Рейки е енергията на баланса, хармонията и здравето, работи на всички нива: физическо, емоционало, ментално и духовно. Чрез ритуала на посвещение човека концентрира в себе си и предава чрез ръцете си лечебната Рейки-енергия. Рейки е универсална енергия която стимулира духа и тялото ни в посока Баланс и Хармония. Корените на Рейки се намират в Тибет, но за първи път е канализирана от японеца Микао Усуи и благодарение на него и неговите последователи достига днес и до нас.

Традиционната Рейки система има три нива. В първо ниво можем да даваме Рейки единствено контактно – т.е. като поставим ръцете си върху друг човек, върху себе си или върху неодушевен предмет. Във второ ниво можем да пращаме Рейки от разстояние. В трето ниво (мастърското ниво) можем да инициираме други хора в Рейки.

Какво казва медицината по въпроса:
Използва се още от преди 2000-ната година в не една и две американски болници като допълнение към конвенционалната медицина. Прилага се основно като средство, което помага на болните и оперираните да се възстановят по-бързо.Както знаем, нещо се допуска в света на лекарите едва след редица сериозни изследвания и след като е преминало проверка в практиката. Практиката с Рейки като допълнение към медицината показва следните неща:
• понижаване нивата на стрес
• понижаване нивата на болка
• ускорено възстановяване
• понижаване нуждата от болкоуспокояващи след операция
• понижаване на диастолното кръвно налягане (при завишено такова)

Рейки кабинети към болниците има не само в САЩ, но и в някои болници в Западна Европа.
Полагането на ръце Върху тялото на човек или животно с цел да се облекчи болката е древно като инстинкта. Първото нещо, което повечето хора правят, когато изпитват болка, е да сложат ръцете си върху болното място. Живото тяло излъчва топлина и енергия. Тази енергия е самата жизнена сила и има толкова имена, колкото са човешките култури.

При жизнената енергия на Рейки, енергийните канали на тялото на посветения като Рейки лечител човек са отворени и отблокирани благодарение на настройката Рейки. Така той не само получава повече жизнена енергия или ки за самолечението си, но се свързва и с източника на универсалната ци или ки енергия. Този източник може да бъде дефиниран по всеки избран от лечителя начин. Рейки не е религия. Тази жизнена енергия е източникът на самия живот и е далеч по-древна от всяка религиозна философия.

Как се става Рейки
За да стане човек Рейки канал, е необходимо първо да бъде иницииран. Т.е. трябва първо да му бъде отворен определен енергиен канал, посредством който да провежда Рейки енергията. Когато реши да дава Рейки (и ако става въпрос за друг човек – когато получи позволение от него за това), просто поставя ръцете си върху друг човек. Дори човек да твърди, че иска да стане Рейки, ако не е готов – ще се случи така, че няма да се инициира. Настройка при Рейки: Макар всичко живо да притежава ки, настройката Рейки създава по-силна връзка между получателя и безграничния енергиен източник.  От момента на настройването до края на живота си единственото, което той трябва да прави, за да се свърже с целебната ки енергия, е да положи ръце върху себе си или върху някой друг и тя  ще протече през него. Чрез осъществяването на пряка връзка между получателя и източника на ки, настройката увеличава и жизнената енергия на получателя. Той усеща енергия, която първо лекува самия него, а после и другите, без да го изтощава. През няколкото кратки минути на процеса на настройване приемащият енергията Рейки получава дар, който завинаги ще промени живота му в положителна посока. Настройката при всяка степен увеличава способността му да провежда ки. Настройките се извършват индивидуално. При това усещанията са толкова различни, колкото е броят на учениците. Някои виждат цветове, други – картини, трети си спомнят предишен живот – особено живот, в който са притежавали Рейки.  От този момент нататък човекът, преминал през настройването, е Рейки лечител и в него се отключват способности, за които дотогава не е и подозирал. Процесът напомня свързването на лампа във вече електрифицирана къща. Когато лечителят полага ръце с намерението да лекува, той включва лампата. Традиционните учители твърдят, че ако получиш Рейки в този живот, значи си я притежавал в предишни прераждания.

Степени на Рейки:
Рейки се подразделя на три степени.
При Рейки I самата настройка лекува физическите заболявания на получателя. Често през месеците след инициацията здравословното му състояние се подобрява. Лечебните Рейки I сеанси са предимно за самолечение. Рейки I лечителят може да лекува и други хора, с които има непосредствен контакт. Това лечение е известно като пряко лечение – лечителят трябва да положи ръце върху себе си или върху другия човек.

Адаптацията към настройката Рейки I отнема три или четири седмици. През това време Рейки енергията може да се задейства самоволно и в моменти, когато инициираният не лекува. Той може да се почувства дезориентиран или да усети гъдел, да има ярки сънища, включително и за минали пререждания, или да получи симптоми на детоксикация, например разстройство, хрема или засилено уриниране. Но въпреки това ще се чувства добре. Всъщност, по това време енергията се настройва и увеличава способността на лечителя да я провежда. В аурата и в тялото му влиза повече ки енергия, отколкото е имал преди, и аурата и чакрите му се изчистват. Ако този процес предизвиква дискомфорт, самолечението или лекуването на друг ще възстановят баланса на енергията и ще тушират усещанията. Най-добре е след посвещавансто в Рейки I да се провеждат възможно най-много лечебни сеанси поне през първия месец, включително и всекидневно самолечение.

Рейки II:Настройката Рейки II значително увеличава количеството целебна енергия и се съсредоточава Върху емоционалното, духовно и кармично лечение на получателя. След настройването миналите емоции, не излекуваните стари ситуации, минали животи и негативни мисловни шаблони изплуват на повърхността, за да бъдат напълно излекувани. Този процес може да продължи до шест месеца и макар не винаги да е приятен, е положителен и необходим.

Лекуването с Рейки II усилва значително мощта на преките сеанси. Освен това, то предоставя методи и средства за лечение на хора, които не присъстват – лечение от разстояние. При Рейки II се въвеждат и за първи път се използват съзнателно три от символите на Рейки. При Рейки I символите вече са в аурата на лечителя и се излъчват несъзнателно от дланите му, когато лекува. Рейки II започва да насочва енергиите им, а също така предлага и предварителна информация за канализирането на енергията, необходима за предаването на настройките като

Рейки III.
Рейки III:Рейки III е степента на майстор/учител. Майсторът е обикновен учител, овладял съответната дисциплина. В термина изобщо не се влага превъзходство или собственическо чувство. Настройката включва енергия на духовно равнище и води до духовното изцеление на получателя. Тази енергия е чиста радост, единение с всичко живо и връзка с Богинята/Първоизточника. След тежката работа, следваща настройката Рейки II, Рейки III е радостен дар. При лечебни сеанси практикуващият Рейки III усеща по-нататъшно нарастване на способността си да провежда целебна енергия и лечителските му умения също достигат по-високо равнище. Рейки III включва още два ключови символа и по-нататъшна езотерична информация за символите и за метода на предаване на настройките. Тази степен се препоръчва само за сериозни лечители и особено за онези, които желаят да преподават Рейки и да я превърнат в основна част от живота си.

Как лекува Рейки :Процесът на усвояване започва с Рейки I. След първоначалното настройване човек просто трябва да положи ръце, за да лекува – или върху болното място, или като използва позициите на ръцете за цялото тяло. Ки енергията се грижи за останалото, без да има нужда от насочване, като протича през ръцете на лечителя Лечителят може да знае или да не знае къде е необходимо лечение, но енергията притежава интелигентност, далеч надхвърляща човешката, и ще отиде там, където трябва. Тя не се извлича от лечителя или от аурата му, а от Първоизточника на живота. Лечителят полага ръце в серия от позиции, съставляващи сеанса, а Рейки извършва останалото. Енергията лекува на всички телесни равнища – психическо, емоционално, умствено и духовно.

Енергията Рейкивъздейства цялостно. Например, при лечението на главоболие, Рейки може да излекува и други органи и равнища. Макар ръцете на лечителя да са върху болното място – главата, първоизточникът на главоболието много често е храносмилателната система. Ако главоболието се дължи на проблеми в храносмилането, освен към болката в главата, енергията отива и към червата. И двете области са на физическо ниво. Ако за главоболието има емоционални причини, например стрес, Рейки лекува и на това равнище. Същото става и когато първоизточникът на болката е на умствено или духовно телесно равнище. Ако пациентът има и друго заболяване, например алергия, Рейки ще подейства и там, независимо дали болният го е споменал пред лечителя или не.
Ние притежаваме плътно физическо тяло, което може да бъде непосредствено видяно или усетено чрез допир, но имаме и три други тела. Те са невидими, нематериални нива, съставени от ки, и те управляваш състоянието на физическото тяло. Лечението не може да бъде само физическо, то трябва да включва и вибрационните енергийни тела. Докато традиционната медицина лекува само физическото тяло, нетрадиционното лечение – и особено Рейки – лекува всичките четири тела. Затова  и резултатите са далеч по-цялостни.

В практиката си съм имала случаи на животоспасяваща намеса с Рейки чрез инициация, на изчезване на хронични болки в стомаха, трайно намаляване на повишена кръвна захар, кръвно налягане, понижаване на температура и др.